Stichting Kopje Cultuur heeft per 1 februari de culturele ANBI status verworven.

De culturele ANBI status stelt Stichting Kopje Cultuur donateurs in staat gebruik te maken van een extra giftenaftrek in de belastingaangifte. Op deze pagina vindt u nadere informatie.

Wat is een (culturele) ANBI?
Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Om door de belastingdienst aangewezen te worden als ANBI moet een instelling aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dient de instelling zich voor minstens 90% in te zetten voor het algemeen belang, mag de instelling geen winstoogmerk hebben en dient er een actueel beleids- en financieel plan te zijn.

Daarnaast kunnen ANBI’s aangewezen worden als culturele ANBI. Om als culturele ANBI aangemerkt te worden moet de instelling voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied. Voorbeelden van culturele instellingen zijn instellingen die actief zijn in beeldende kunst, erfgoed (musea, archieven, archeologie, monumentenzorg), dans, film, letteren, muziek, theater of vormgeving.

Waarom heeft de Stichting Kopje Cultuur een culturele ANBI status?
Stichting Kopje Cultuur heeft de culturele ANBI status aangevraagd om haar donateurs in staat te stellen gebruik te maken van een extra belastingvoordeel. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt namelijk een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen mogen zelfs 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Giften
Indien u een éénmalige of periodieke gift overweegt adviseren wij u via deze link van de belastingdienst de nodige informatie te lezen. U kunt ook contact opnemen met de penningmeester van Stichting Kopje Cultuur.

Informatie ten behoeve van de Belastingdienst
Het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) van de Stichting Kopje Cultuur is

De hoofdlijnen van het beleidsplan van de Stichting Kopje Cultuur link

Beloningsbeleid Stichting Kopje Cultuur
De Stichting Kopje Cultuur werkt uitsluitend met vrijwilligers en heeft geen personeel in dienst. Voor zowel de bestuursleden als de (overige) vrijwilligers geldt dat zij geen enkele financiële beloning ontvangen voor de verenigingsactiviteiten die zij verrichten. Indien bestuursleden of vrijwilligers bedragen hebben voorgeschoten of onkosten hebben gemaakt kunnen deze worden gedeclareerd. Een declaratieformulier inclusief originele bon/factuur kan worden ingeleverd bij de penningmeester die na akkoord de onkosten zal vergoeden.

Het werven van gelden
De Stichting Kopje Cultuur werft op drie manieren geld:

A) Donateurschap in twee categorieën:
-actief (meedenkend) donateurschap
-passief (ondersteunend) donateurschap
B) Subsidies
Stichting Kopje Cultuur probeert voor projecten subsidie gelden binnen te halen. Voor alle subsidievragen geldt dat daar een goed onderbouwt PvA en begroting onder moet liggen met een SMART opzet
C) Sponsoring
Een eigen onderzoeksschip biedt meer bewegingsvrijheid om duikonderzoek te doen op optimale momenten. Bovendien kunnen we hierdoor ons verhaal beter over het voetlicht brengen en meer exposure creëren. Het uitgangspunt is om deze wens te bereiken door sponsoring, niet door het inzetten van subsidie gelden.

Beheer en besteding van het vermogen
De stichting heeft nog geen vermogen. Het toekomstig gegenereerde vermogen zal voor 90% worden aangewend voor het voor het behalen van onze doelstellingen. De overige 10% zal nodig zijn voor organisatorische kosten.