Om de naamsbekendheid van Kopje Cultuur binnen, maar zeker ook buiten, de regio te vergroten is een aantal personen gevraagd om op te treden als ambassadeur voor Kopje Cultuur. De organisatie is er erg trots op dat huidige burgemeester Rob Bats en een drietal oud gemeentebestuurders van Steenwijk(erland). Hayo Apotheker, Marja van der Tas, Leo Elfers zullen optreden als vertegenwoordigers van het festival en Kopje Cultuur uitdragen in hun netwerken. Ook binnen het Primair Onderwijs hebben we een vertegenwoordiging. Zowel Jan Spanjer van Accrete, als Alberto Boon van Op Kop gaan zich als ambassadeur inzetten voor Kopje Cultuur. Ook Leo Elfers, Maud Breen en Allard van Lenthe zijn Ambassadeur. In 2019 hebben we de eer om Johan van de Kornput als ambassadeur toe te voegen.

Interview Burgemeester Rob Bats

De Gemeente Steenwijkerland ondersteund De Stichting zowel financieel als ook in middelen.

Waarom is cultuur zo belangrijk?
Korte vraag maar heel complex. Het is de pijler van onze identiteit, cultuur verbindt onze gemeente, mensen en leefgebieden. Er is ook een economisch belang, zowel horeca, musea en evenementen en festivals. En cultuur is ook gewoon leuk. Iedereen vindt het leuk om naar een dansvoorstelling te gaan of theater en naar kunst te kijken. Het is gezellig.

En waarom is Kopje Cultuur zo belangrijk voor Steenwijk en omgeving?
Voor onze gemeente is het belangrijk omdat het gaat om cultuurparticipatie, het zet ook onze gemeente op de kaart naast de drie pijlers die ik hierboven heb geschetst.Maakt het onze gemeente, en dan heb ik het niet alleen over Steenwijk maar heel Steenwijkerland ook vanwege zijn rijke historie en cultuur, heel bijzonder. Als je bijvoorbeeld op het terras zit in Steenwijk en je kijkt eens goed rond en ziet die prachtige gevels en je loopt door en om de stad heen zie dat dit een oude vestingstad is. Ook dat is cultuur. Daar mogen we trots op zijn. En met kopje cultuur maken we natuurlijk ook weer gebruik van deze monumenten zoals de grote kerk met de Steenwijkertoren, Rams Woerthe en stadsmuseum.

Wat betekent cultuur voor u?
Eigenlijk heel veel, cultuur is voor mij muziek en kunst en dat is niet alleen Steenwijkerland. We hebben veel gereisd en overal geweest, dus ziet u bij mij thuis ook terug. Of dat nou uit Parijs of uit Australië komt of uit Haren of Terschelling waar ik burgemeester ben geweest, het houd mij bezig en heeft een speciaal plekje in huis. Hier op mijn werk moet met wel eens lachen, ik houd van U2 en Simple Minds, wat ook cultuur is, maar luister hier graag naar klassieke muziek. Daar vind ik ook mijn ontspanning in, cultuur is ontspanning.

Wat maakt dit festival nou zo leuk?
De diversiteit, en de verbinding naar Steenwijk, of je nou in Rams Woerthe loopt waar een leuke voorstelling is of in de kerk met een prachtige expositie, het is de verbinding van kunst en cultuur met je eigen gemeente. Dat maakt het heel bijzonder. Ook knap dat men na bijna 20 jaar ieder jaar weer met een mooi programma tot stand komt.

Wat heeft specifiek uw interesse?
Tja dat is moeilijk je wilt niets uitsluiten. “Gaat u zelf ook naar Kopje Cultuur?” Ja we gaan zeker, meestal samen met vrienden, bijvoorbeeld zang en dans vinden we heel leuk maar ook de experimentele toneel, dat kan heel klein zijn dat vind ik boeiend. Een statische expositie is ook heel mooi maar die kan je op een ander moment eventueel ook bekijken. Maar eigenlijk alles samen, de afwisseling, is natuurlijk wat het zo leuk maakt.

U was waarnemend burgemeester op Terschelling. Oerol is een welbekend festival met veel allure dus u heeft vergelijkingsmateriaal. Wat kan Kopje Cultuur leren van deze organisatie? Of is het goed zoals het is?
Ingewikkeld, maar natuurlijk kan je het vergelijken. De verbinding en de kracht van de omgeving. Wat Kopje misschien kan leren is Oerol is natuurlijk de verbinding naar de zee en het wad. Misschien de verbinding naar de natuur, want die is natuurlijk essentieel, kijk naar de Weerribben Wieden. Als je hebt over ruisend riet en kabbelend water. Dat zou een onderdeel kunnen zijn. Maar we zijn ook eigenwijze Steenwiekers en doen het gewoon op onze eigen manier, en hoef je het ook niet te vergelijken.

Waarom moeten de mensen naar Kopje Cultuur komen? 
Volgens doet men dat al, Je kan Oerol en onze gemeente ook niet vergelijken, daar doet men het vooral commercieel en moet men een kaartje kopen, hier is het festival gratis en toegankelijker. Giethoorn bijvoorbeeld staat op zichzelf net als Terschelling, dat heeft een enorme aantrekkingskracht. Hier in Steenwijk is dat anders, het moment is goed in september, er is een mooi aanbod qua programma, en we zetten ons neer als culturele hoofdstad van de regio, van de kop, dan voorspel ik ook dat het groter wordt en meer bezocht. We hoeven niet altijd de kop boven het maaiveld te houden, maar we mogen wel trots zijn.

Wat maakt het nou zo belangrijk dat er vrijwilligers zijn, die dit festival ondersteunen?
We redden het niet zonder vrijwilligers, en we weten dat het in de culturele sector moeilijk is. Men kan er heel veel energie uithalen, net als ik als ambassadeur er energie uit haal, om zoiets prachtigs als Kopje Cultuur te kunnen verkopen, om mee te nemen naar Den Haag of de provincie om te laten zien dat we dat wel allemaal in huis hebben. Als we niet met vrijwilligers werken wordt het elitair, en nu is het voor iedereen toegankelijk omdat het een gratis evenement is. En kan het blijven bestaan.

Vind u dat Kopje Cultuur moet blijven bestaan?
Rare vraag. Natuurlijk om heel veel redenen. Het mooi, leuk en mensen genieten ervan. Ik liep vorig jaar met mijn Duitse collega door het park en we gingen even kijken maar uiteindelijk zijn we er de hele avond geweest. En hij was ook zeer onder de indruk. Kopje Cultuur is Steenwijk en Steenwijk is Kopje Cultuur.
Het moet een begrip worden en die lat mag hoog liggen.

Zo ja verdient het zich ook terug in de zin van meer publiek voor voorstellingen in theater en muziekoptredens?
Ja het beweegt mensen om op andere momenten ook eens naar een voorstelling te gaan in het theater of naar een expositie. Het klinkt wel stoer dat we kunnen zeggen dat we de kunst en cultuur in Steenwijk hebben, naast het hunebedden centrum, Giethoorn, de natuur Weerribben Wieden. “De Storm over de Beulaeke” staat dit jaar in Giethoorn en vorig jaar op Kopje Cultuur dat is natuurlijk fantastisch, daardoor kan ik ook wat prominenten meenemen om dit te laten zien. Daar zijn we trots op.

Volgend jaar bestaat het 20 jaar, dat gaan we natuurlijk vieren! Heeft u nog suggesties voor de organisatie? En wat moet er volgens u uitspringen?
Ik moet oppassen want ik wil me niet bemoeien met de programmering. Maar wat al eerder zei, probeer de natuur erbij te trekken, als we die verbinding kunnen maken met onze cultuur, neem als voorbeeld “Storm over de Beulaeke”, met 1 of 2 grote namen, kunnen we het groots vieren, maar laten we het vooral bij ons houden en het bij de verdienste van de vrijwilligers laten, het moet behapbaar zijn. Want het moet vooral voor de inwoners blijven en niet voor de culturele elite, voor iedereen.

Sluit de organisatie van dit evenement aan bij de huidige gedachten van het College?
Ja, rond kunst en cultuur, dat kan je zien in het nieuwe collegeprogramma, het belang dat dit college acht als drager voor onze leefbaarheid, economische activiteiten en koploper in kunst en cultuur voor de regio. College wil ook aan de slag met een nieuwe visie op dit gebied en onder andere ook Kopje Cultuur in die visie naar voren te laten komen.

Waar kunnen we u ‘s nachts voor wakker maken?
Crème Brûlée.

Dank u voor het interview.
Graag gedaan, met plezier!

Interview Alberto Boon

Wie bent u en wat is uw taak bij Op Kop?
Ik ben Alberto Boon en ben directeur-bestuurder van Stichting Op Kop. Openbare scholen in Steenwijkerland en Zwartewaterland maken deel uit van deze stichting.

Waarom is cultuur zo belangrijk voor kinderen?
Cultuur is een elementair onderdeel van de ontwikkeling van kinderen voor de toekomst. Kinderen kunnen zien wat ze met hun talenten kunnen doen. Ze zien dat niet alleen het creatieve aspect een enorm belangrijk onderdeel is van onze samenleving, maar ook diversiteit. Cultuur draagt enorm bij aan het zichtbaar maken daarvan. Daarnaast is bewezen dat creatieve activiteiten enorm bijdragen aan de ontwikkeling van het brein, hetgeen een niet te missen kans is voor de ontwikkeling van kinderen.

Met Scala, de gemeente Steenwijkerland, de Meenthe, de bibliotheek en musea werken we samen om kinderen in aanraking te laten komen met cultuur en erfgoed. Dat doen we door middel van het cultuurmenu: het aanbieden van voorstellingen, workshops en activiteiten in en met musea. Ik maak deel uit van het platform cultuureducatie en geef mede sturing aan een goede organisatie en een sterk aanbod. Ik denk dat het belangrijk is dat we met Kopje Cultuur ook verbinding maken met het platform en zo breder kijken naar cultuur(educatie). Daar is meer uit te halen denk ik.

En waarom is Kopje Cultuur zo belangrijk voor Steenwijk en omgeving?
Het is een positief uithangbord en dat gaat verder dan Steenwijk. Ik zou overigens ook wel eens andersom willen kijken. Kunnen we ook activiteiten naar kleinere kernen of wijken brengen? Of juist mensen in hun eigen wijk, kern of dorp uitdagen om het eigen talent daar te presenteren? Los van deze gedachte zou ik als ambassadeur alle ouders en kinderen voor het Kopje Cultuur-weekend willen uitnodigen om te komen kijken en een prachtig portie cultuur op te snuiven.

Wat betekent cultuur voor u persoonlijk?
Ik ga graag naar het theater, ik woon in Meppel en dat heeft net als Steenwijk een mooi theater met een aantrekkelijk programma. Wij, mijn vrouw en ik, zoeken altijd variatie in voorstellingen die we leuk vinden. Cabaret, muziek en musical, maar we proberen ook altijd een paar voorstellingen uit die we niet kennen. We laten ons verrassen. Ik zie cultuur dan vooral als een vorm van ontspanning.
Ik maak mij wel zorgen over de financiële bereikbaarheid, om naar het theater te kunnen of bijvoorbeeld kinderen te kunnen laten deelnemen aan een gevarieerd aanbod van (educatieve) kunstzinnige activiteiten. Naast muziek, dans en andere creatieve uitingen geldt dat overigens ook voor de sport. Je moet (ook als ouders) soms nogal wat meebrengen om deel te kunnen nemen. Kopje Cultuur is daarentegen laagdrempelig, want het is een gratis festival. Het is voor iedereen toegankelijk en dat is natuurlijk fantastisch.

Wat maakt dit festival nou zo leuk?
De diversiteit, ontmoeten en verbinden. Of het nou muziek is, koren, of theater, daar zit wel de kwaliteit van het festival. Het blijft natuurlijk een enorme uitdaging om iedere keer weer een goed programma neer te zetten en daarin zijn sponsoren van groot belang.

Wat heeft specifiek uw interesse en waar gaat u zeker naar toe?
Tja, er is voor elk wat wils en daar ligt voor mij ook wel de uitdaging. Ik laat mij verrassen. Het is mooi dat we regionale acts ondersteunen, maar ook de acts die van buitenaf komen maken de variatie leuk. Knap dat het bestuur iedere keer weer die zoektocht maakt om het leuk en interessant te houden.

Wordt het op school ook verteld dat Kopje Cultuur bestaat en wordt er bijvoorbeeld een opdracht van gemaakt?
Ik werk hier nog relatief kort, maar ik probeer zeker de programmering onder de aandacht te brengen.

Kan Kopje Cultuur meer doen qua activiteit om het meer onder de aandacht te brengen op school, bijvoorbeeld in de aanloop naar het weekend?
Kopje Cultuur kan via het platform cultuureducatie bijvoorbeeld een nieuwsbrief/uitnodiging sturen. De scholen kunnen kinderen (en hun ouders) stimuleren om te gaan snuffelen en eventueel mee te doen. Voor kinderen is het leuk om te zien wat leeftijdgenoten kunnen en dat kan inspireren om eigen talent te ontwikkelen.

Volgend jaar bestaat het 20 jaar. Hoe zullen we het groots gaan vieren en wat moet er volgens u uitspringen?
Ja, lastig. Je hebt natuurlijk ook met budget te maken. De kunst is om de bezoekers te verrassen met een voorstelling of activiteit die uniek is. En ja, dan kun je  als festival natuurlijk echt uitpakken. Niet zo zeer in volume, maar in iets spectaculairs. Net een beetje extra. Een kunstroute in de natuur, een muziekspektakel, een grootse theateract misschien wel gekenmerkt door haar eenvoud. Het zijn maar voorbeelden, ik laat me graag verrassen.

Sluit de organisatie van dit evenement aan bij de huidige gedachten van Op Kop?
Nou ja, zoals ik al zei: het cultuurmenu dat wordt aangeboden aan scholen sluit natuurlijk heel mooi aan, alleen is dat niet echt zichtbaar naar buiten. Die verbinding mag wel wat duidelijker worden. De jonge, kritische volwassene van de toekomst wil geconfronteerd worden met kunst- en cultuuruitingen. Ze willen zien wat ze kunnen doen met hun eigen talent en ontwikkeling. Daar draagt het Kopje Cultuur-festival aan bij en daar zit ook een verbinding met het onderwijs.

Waar kunnen we u ‘s nachts voor wakker maken?
Als een kind vol trots zichzelf laat zien, een presentatie geeft, ook op gebied van sport of muziek of cultuur. Als kinderen iets laten zien wat ze uniek maakt, ja, daar kun je mij voor wakker maken. Maar ook voor een goede voorstelling die mij triggert, waar ik nog lang van na kan genieten.

Dank u wel voor dit interview.
Graag gedaan en succes!