Terugblik editie 2023: zinderend, verrassend, betoverend

Het is wel even bijkomen na het zinderende Kornelis Kopje Cultuur van 8, 9 en 10 september. Nog steeds zijn de mensen niet uitgesproken over de schitterende Avond van de Filmmuziek, met swingende fanfares en meedeinend 1000-koppig publiek, ook niet over De Verwoesting van Steenwijk in het zo passende Terrepleintheater, noch over Dado, onze Canadese vriend die met zijn non-verbale komedie en minimale hulpmiddelen het publiek volledig begeesterde (zie foto).

Veel van het succes van Kopje is toe te schrijven aan de artiesten, maar die kunnen alleen floreren dankzij een sterke organisatie, support en facilitering van de vrijwilligers die Kornelis Kopje Cultuur met hun energie en deskundigheid praktisch ondersteunen. Sommigen werken een jaar lang aan de voorbereiding. Het waren er meer dan ooit, nodig omdat het festival dit jaar 125 voorstellingen kende.

En het kan alleen floreren door al die sponsors die ons vaak al lange tijd ondersteunen, door hun bijdrage. Kopje Cultuur kan als vrij toegankelijk festival alleen bestaan dankzij de brede steun in de samenleving. De sponsors zijn daarvoor een belangrijke bouwsteen. Onze grote dank daarvoor, mede namens de 20.000 bezoekers dit jaar.

Peiling onder publiek

Kornelis Kopje Cultuur heeft de bezoekers om hun mening gevraagd over het festival van 2023. De waarderingscijfers zijn hoog. Gemiddeld geven de bezoekers Kopje Cultuur een 8.5 en onderstrepen dat met opmerkingen als “Fantastisch.”, “Iedereen straalt plezier uit.”, “Dat we allemaal konden gaan, zonder zorgen of iedereen het wel kon betalen.” en “Genoten, altijd top!” De Avond van de Filmmuziek ontlokte bij een bezoeker: “De opening op vrijdagavond was fantastisch, alles zat mee, het weer, de muziek, de filmbeelden. Het was een geweldig evenement en de sfeer zat er goed in.” Maar ook het intieme concert van Klabats spraak aan: “Het kleine concert van Klabatz in villa Rams Woerthe was magisch.”

Publieksprijzen

Voor 2 categorieën kon het publiek stemmen op het meest gewaardeerde optreden uit de 125 voorstellingen. Voor muziek ging de publieksprijs naar de Meander Big Band, de band van jonge studenten  van het Meander College uit Zwolle onder de bezielende leiding van Albert Dam. Ook de Later als je Bigband en Midlive scoorden hoog. Voor de straatacts ging de prijs naar Dado die met absurde komedie het publiek van alle leeftijden om zijn vinger wond. Poldercoaster en Heere Ottfriedt den Drakenhoeder completeerden deze topdrie. Kopje Cultuur probeert deze artiesten een volgend jaar, met waarschijnlijk nieuwe acts, opnieuw vast te leggen.

Kornelis Kopje Cultuur kreeg ook enige verbeterpunten mee van het publiek. Zo waren er kanttekeningen bij de actualiteit van het programmaboekje en de digitale weergave van de veranderingen op de website. Veranderingen in tijd en locatie kwamen niet bij alle bezoekers goed door.

Verspreiden van geluk

Van de bezoekers van deze 22e editie kwam volgens het onderzoek 73% uit de stad Steenwijk en 27% uit een zeer ruime regio/het hele land. Zo’n 20.000 mensen van alle leeftijden bezochten het festival gerekend over de drie dagen met pieken bij de Avond van de Filmmuziek (1200) en het programma in de Grote Kerk op zaterdagmiddag (ruim 1300).

Kopje Cultuur doet aan het verspreiden van geluk. Volgens de bezoekers is dat zeer wel geslaagd: “ Er was geluk voor jong en oud. Verbinding en saamhorigheid. Samen lachen en genieten, jong en oud.” De eerste foto’s op de website www.kopjecultuur.nl getuigen daarvan. Volgend jaar zal Kornelis Kopje Cultuur plaatsvinden op 6, 7 en 8 september. Blok de data maar alvast af in uw agenda.