Een middeleeuwse steltloper met kippenpoten blaast op een hoorn in park Rams Woerthe. De reus met hoge hoed laat de draak in zijn wagen vuurspuwen. Het licht in het fraaie park in Steenwijk gaf zaterdagavond veel ‘geheimen’ prijs. Zo gaf de verlichting de bijzondere Kettingbrug een andere dimensie en zorgde het licht ook voor een prachtige spiegeling op de vijver van bomen en de gelijknamige villa. Andermaal een weergaloos schitterend Kopje Cultuur.
Even verderop voel je de hitte van een heuse vuurshow. Een duo jongleert met brandende fakkels en er wordt ook een vuurvlinder uitgebeeld. Een en ander wordt besloten met een fraai vuurwerk.
Als de kruitdampen zijn op getrokken zie je aan de overkant de ‘Dutch Acrobats’ in actie. Een lenige man en vrouw gestoken in typisch Nederlandse kledij en op klompen. Acrobatiek met onder meer stoelen. Zo maakt de vrouw met stoel en al via de voeten van de man een achterwaartse salto. Ook zet ze twee, en even later zelfs drie, stoelen op een tafel en klimt daar zelf bovenop op grote hoogte. Een knap staaltje acrobatiek.
Even verderop in het park is Springtime een aardige blikvanger. Ook in dit geval een man en vrouw die aan een balk met twee veren hangen. Ze wiegen van links naar rechts en van voor naar achter. Ze geven elkaar een zoen, en hij verrast haar met een bos bloemen. De kolderieke tafereeltjes zorgen voor veel komisch vermaak bij jong en oud.
Dansen en sjansen
Ook tijdens de middaguren veel vertier in en rond het centrum. Meerdere dansgroepen geven optredens op het plein. En ‘de meisjes van plezier’ dansen en sjansen met de mensen van de EHBO. De zon wint aan kracht, toch blijft het lekker druk in het centrum en op de terrassen waar vrijwel geen stoel meer vrij is.
In de Rooms Katholieke Kerk een optreden van Swinging Stones. Ze brengen onder meer een medley van de voormalige meidengroep Dolly Dots. De akoestiek van de kerk laat de muziek extra fraai klinken. Radio , She’s a Liar en Love me Just a Little bit more .
Rond de Kleine Kerk in de Vrouwenstraat is ook dit jaar een gezellige kunstmarkt. Zo is er een leuke kraam met smakelijke etenswaar op schilderijtjes. Onder meer een schilderij met een broodje haring en uitjes en een Nederlands rood-wit-blauw vlaggetje. Of vette snacks, friet met een enorme hamburger. En er is ook een prachtig schilderij met een kleurrijke vlinder. Fotograaf Tara Kiekt toont haar werk, prachtige natuurfoto’s, op een mooie volle kraam. In de Kleine Kerk oefent zangeres Charlotte voor haar naderende optreden.
Ook in de Sint Clemenskerk is het druk. De expositie van Kunst in de Kop laat onder meer een prachtig kunstwerk van spijkerstof zien van een doorkijkje van de Kerkstraat en de trots van Steenwijk, onze Sint Clemenstoren. De zanggroep Viva Musica ziet bij binnenkomst van de kerk dat het lekker vol zit.
‘Een fraai diamantje’
Op vrijdagavond een geweldige subtropische opening op een stampvol markplein. De avond van de filmmuziek was een fraai diamantje met een gouden schittering. Een prachtig orkest gevormd door muzikanten van Crescendo, Soli Deo Gloria, Vollenhoofsch Fanfare, Excelsior, de Mid-Live Band uit Emmen en ander muzikaal talent zorgden voor zang en muziek bij de beelden van wereldberoemde films. De beelden van het Luxor Theater waren daarbij op een groot doek te zien.
De klanken van Star Wars vormden een heerlijke binnenkomer. Ook Mission Impossible met Tom Cruise, een film die nu nog in de bioscoop draait, ontbrak niet. Het publiek werd bijna twee uur meegenomen door de rijke historie van filmbeelden en geluid. „Een geweldige avond, en dit is het begin nog maar”, zo merkte voorzitter Kopje Cultuur Luc Greven op. Eye Of The Tiger , klonk bij de beelden van de boksende held Rocky Balboa met Sylvester Stallone. En uiteraard ontbrak geheimagent 007 James Bond niet.
„Een derde van de wereldbevolking heeft weleens een Bondfilm gezien”, zo werd opgemerkt. Er werd gekozen voor Skyfall en dat werd loepzuiver vertolkt door Karin IJspeerd. En bij filmmuziek mag de legendarische Ennio Morricone niet ontbreken. „Hij maakte de muziek bij meer dan vijfhonderd films en tv-series.” Uiteraard de kaskraker van weleer, Once upon a Time in the West , met onder meer Claudia Cardinale. Ook West Side Story met Natalie Wood en de heerlijke meezinger I like to be in America . Ook de legendarische film Carousel uit de jaren vijftig met You’ll Never Walk Alone . En daarbij werden door de meezingende menigte zaklampjes in de mobiele telefoons ‘ontstoken’. Ook The Lion King, en een leuke medley van de film Grease uit 1978 zorgden ervoor dat de stemming er lekker in zat. En hoe kun je er beter uitgaan dan met het nummer Music van John Miles? Nou ja, er kwam toch nog een toegift. Nog een keer You’ll Never Walk Alone , maar nu dan ook echt als afsluiter. Het orkest en de andere artiesten kregen een welverdiende staande ovatie.
‘Mensen hebben genoten’
„Een mooie afwisseling van de fanfares, oftewel orkesten. Het programma duurde vrijdag eigenlijk anderhalf uur, maar daar kwam door het enthousiasme en interactie van het publiek nog een half uur bij. Wat hebben de mensen genoten”, zo vervolgde Luc Greven glunderend. „En volgens de rekenmethode van Han Evers waren er vrijdagavond zo’n 1200 mensen op het plein. De muzikanten waren in het najaar al aan het oefenen.”
Ook Frans van der Velden sprak van een hoogtepunt. „Het zou zonde zijn als een opening als dit in de buitenlucht geen vervolg krijgt.” Want er zijn meer mogelijkheden dan filmbeelden met muziek. „Denk aan beelden en muziek van bekende musicals. En je kunt het ook doen met klassieke muziek.” Bij slecht weer heeft de organisatie nog een alternatief achter de hand. De Meenthe. „Al had dat nu niet gekund. In de theaterzaal was een optreden van Herman van Veen. Dan kun je beneden geen orkest van zestig muzikanten laten spelen. Dat gaat niet goed”, zo klinkt het met een lach. Greven had op het plein een beetje het André Rieu gevoel. „Qua sfeer dan hè, de muziek was heel anders.”
Steenwijk maakte opnieuw een hoogstaand cultureel weekend mee en mag daar trots op zijn. En daarbij ook de hoed af en een diepe buiging van het hooggeëerd publiek voor de mensen van de organisatie.