Dagboek van onze programmeur

‘Verspreiden van geluk lukt ons weer in optima forma’ | Dagboek Roel van de Zweerde uit Sint Jansklooster, eerstejaars programmeur Kopje Cultuur.

 

Dinsdag 5 september

De dag begint als gewoonlijk. Is er nog verandering in het weer te verwachten voor aankomend weekend? Een snelle blik op mijn telefoon laat nog steeds zien dat we geweldig weer gaan krijgen tijdens Kornelis Kopje Cultuur. Gekscherend werd er gisteravond tijdens de laatste vergadering nog de opmerking gemaakt of er geen hitte-alarm de deur uit moet. Wel is er besloten om extra flesjes water in te kopen voor de vele vrijwilligers en artiesten. Ik ga richting Zwolle, naar het hoofdkantoor van Vitens. Overdag krijg ik tussen de bedrijven door regelmatig een appje over wijzigingen in het programma door afzeggingen en van verschuivingen in tijdschema. ’s Avonds heb ik nog overleg met diverse artiesten voor controle van tijden, technische eisen en catering.

Woensdag 6 september

’s Morgens een berichtje van mijn jongste zoon die op zijn twintigste voor het eerst zonder ouders, maar met begeleiding, een weekje op vakantie naar Parijs is. „Alles goed pap, ik heb het reuze naar mijn zin”, stuurt hij met een foto van hem met een grote grijns van oor tot oor. Het kan vandaag niet meer beter worden. Ik heb een aantal overleggen met het bouwteam dat vandaag gaat starten met project Transportleiding Vechterweerd. Een mooi project waarbij Vitens ervoor gaat zorgen dat het leidingnetwerk in dit gedeelte van Nederland toekomstbestendiger wordt gemaakt.

’s Avonds heb ik eerst lekker met mijn buurmannen Erik en Mike een relaxed motortochtje gemaakt. Het zal voorlopig de laatste relaxte avond zijn, want vanaf nu ligt de focus volledig op het aankomende weekend: Kopje Cultuur. Als ik om 21.00 uur achter mijn laptop kruip om de mailbox te checken, lijkt deze bijna te ontploffen. Kortom, ik ben nog lekker druk en om 00.30 uur sluit ik mijn laptop.

Donderdag 7 september

Vanochtend ga ik eerst naar mijn werk, rond de middag ga ik naar huis. Vanaf nu staat alles wat ik doe in het teken van het festival en de laatste programmaboekjes rondbrengen. Het blokkenschema met daarin alle speeltijden en speellocaties is nog eenmaal aangepast en gecontroleerd en is vervolgens op diverse formaten geprint. Vanaf nu worden eventuele wijzigingen alleen nog op de website aangepast of op de geprinte versie met de hand bijgewerkt. In totaal zijn er 125 diverse acts over het weekend verspreid, op diverse locaties. Niet alleen het programma is gegroeid, maar ook de organisatie groeit met gelukkig vele nieuwe gezichten die zich willen inzetten voor het festival.

Vrijdag 8 september

’s Morgens om 09.00 uur meld ik mij bij het bordes van Villa Rams Woerthe om samen met de sjouwploeg het park mooi aan te kleden voor de zaterdagavond- en zondagmiddageditie van Kopje Cultuur. Meer dan 3 kilometer prikkabel wordt voorzien van lampjes en opgehangen langs het parcours. Ondanks dat het mijn vrije dag is, pleeg ik wat telefoontjes met collega’s in verband met planning van onze afdeling: water maken gaat immers altijd door.

’s Middags beginnen we met het opbouwen van het podium voor de avond van de filmmuziek op de Markt in Steenwijk en het klaarzetten van de stoelen voor vrijwilligers en genodigden. ’s Avonds ontvangen we eerst onze sponsors en genodigden in de VIP-ruimte die ondergebracht is bij De Heren van de Rechter. Na een toespraak van onze voorzitter en de wethouder gaat het gehele gezelschap naar beneden om plaats te nemen voor een avond van de filmmuziek. Orkesten uit Vollenhove, Steenwijk, Sint Jansklooster en Belt-Schutsloot hebben ruim een half jaar geoefend voor 13 mooie muziekstukken. Mede dankzij de combinatie van livemuziek en beeld vinden mensen het fantastisch en de 200 bezoekers waar ik van droomde blijken er in werkelijkheid ruim 1000 te zijn. Na ruim twee uur krijgen de muzikanten, presentator Marcel Harmsen, zangeres Karin IJspeerd en de band Midlive uit Emmen een langdurig staande ovatie. Na afloop drinken we als organisatie met de genodigden nog gezellig een drankje. Ondertussen zijn onze Argentijnse artiesten op het station aangekomen en ik breng ze met de auto naar het hotel. 01.30 uur: de kop is er af!

 

Zaterdag 9 september

Om 08.00 uur meld ik mij bij onze penningmeester Jeroen Dingerdis. De nodige materialen moeten naar het gebouw van Odd Fellows worden gebracht. Vanaf 11.00 uur is dit het kloppend hart van ons festival. Als de eerste artiesten binnen druppelen begint voor mij de eerste ervaring met het ontvangen en begeleiden van artiesten. Zij hebben er ook veel zin in en blijven zich verwonderen hoe fijn ze door onze gastvrouwen en heren ontvangen, verzorgd en naar hun plek gebracht worden. Buiten stijgt de temperatuur gestaag naar 30 graden en ik stel mijzelf de vraag of het niet te warm gaat worden voor het publiek. Om 13.00 uur gaan we los en het is direct druk in de straten, op de Markt, bij de open monumenten en bij de kunstmarkt. Muziek, straattheater, dans en kunst: er is werkelijk van alles te doen en iedereen heeft het naar zijn/haar zin. ’s Avonds is het niet anders. Overal is gezelligheid en het weer is natuurlijk fantastisch. Na vele optredens, vele gezichten met een glimlach van oor tot oor en 23.458 stappen ga ik om 02.00 uur moe maar voldaan naar bed. Nog één dag te gaan.

Zondag 10 september

Om 10.15 uur schrik ik wakker. Dit overkomt mij nooit, want ik ben altijd op tijd uit de veren. Snel douchen, een broodje in de hand en op naar Steenwijk. Alweer de laatste dag van het festival. De zon schijnt weer volop, wat treffen we het toch met het weer. Ook deze dag is er weer van alles te beleven in het park en mensen genieten volop. Het verspreiden van geluk, zoals wij dat zo graag doen, lukt ons weer in optima forma. Of het nu gaat om muziek in de muziekkoepel of het gezamenlijk ontbijten in het park, het blijft druk en gezellig. Als dan om 17.00 uur de laatste noten worden gespeeld, ben ik kapot. Moe van het vele lopen en helpende hand bieden, maar ook voldaan van een geweldig mooi festival waar we met z’n allen met veel plezier op terugkijken.

Maandag 11 september

De sjouwploeg is vanaf 09.00 uur druk bezig het park weer terug te brengen in originele staat. De prikkabels worden verwijderd, de stroomvoorziening en lichtmasten weer opgeruimd. Opbreken gaat toch een stuk sneller dan opbouwen. Door de vele handen van al die vrijwilligers zijn we snel klaar en gaat iedereen om 11.00 uur richting huis of werk. Om 13.00 uur zit ik weer op kantoor bij mijn eerste werkoverleg, pratend over de mooie projecten van Vitens. „En, hoe was je weekend?” Tja, als ik dat allemaal moet vertellen…

Dit artikel verscheen eerder in de Steenwijker Courant. Foto: Martijn Bijzitter.