“Beste Kopje Cultuur ooit”

Niets dan positieve reacties na deze editie van ons festival. Tevreden vrijwilligers, artiesten en enthousiaste bezoekers met een glimlach op hun gezicht. Daar doen we het ook voor natuurlijk. ‘We willen geluk verspreiden, nou, dat klopt gewoon!’

‘Kopje Cultuur in Steenwijk is prachtig feeëriek sprookje met tal van diamantjes. Iedereen gaat met kippenvel naar huis’, kopte de Steenwijker Courant. Met een supertevreden gevoel blikt programmeur Roel van de Zweerde terug op afgelopen weekeinde. “Niets dan blije gezichten en dan het mooie weer natuurlijk.” Vooral De Avond van de Filmmuziek, waar Roel een groot aandeel in heeft gehad, was volgens hem heel geslaagd, maar hij noemt ook het programma van de bibliotheek.
Roel spreekt vol lof over het fantastische team van vrijwilligers. “We hebben dit jaar echt stappen gezet. We hebben een gevarieerd aanbod kunnen samenstellen en zijn goed zichtbaar geweest op social media. De artiesten treden ook graag op bij ons festival. We zorgen goed voor hen, vooral de maaltijd zondagmiddag na afloop van het festival waarderen ze.”

Meedoen geeft energie
Al bijna twintig jaar is vrijwilliger Maaike van de partij. Plezier, voor jong en oud, het geeft veel energie om deel te nemen aan dit evenement, dat zijn de woorden die in haar opkomen als ze terugdenkt aan afgelopen weekeinde. “Ik vind het bijzonder dat er steeds weer vernieuwing plaatsvindt. De Avond van de Filmmuziek was echt geweldig.”
Maaike vindt het wennen dat de groep vrijwilligers elk jaar groter wordt. “Vijftien jaar geleden deden we alles met een kleine groep, nu verdelen we de taken. Ik hoop dat Kopje Cultuur ook niet te groot wordt, dan verdwijnt de sfeer.”

Goede voorbereiding
“Dit was de beste Kopje Cultuur en dat kunnen we ook met cijfers staven”, reageert voorzitter Luc Greven desgevraagd. “De app is heel goed gedownload en gebruikt en de berichten op de diverse social media scoren ook hoog. We meten het aantal bezoekers niet, maar we kunnen een aardige schatting maken: meer dan twintigduizend bezoekers.”
“Dat het een succesvolle editie was komt ook door de groep van zestig vrijwilligers die zich weer geweldig hebben ingezet. Sommigen zijn het hele jaar door bezig met de voorbereidingen”, vervolgt Luc.

Iconische locaties
De festivallocaties zijn heel belangrijk, benadrukt Luc. ‘Die zijn iconisch. Neem het coulissenlandschap van park Rams Woerthe, het is een theaterachtige omgeving, het zorgt voor een intieme sfeer waardoor de artiesten zich goed kunnen concentreren op hun act en het publiek.”

Hard werken in de bouwploeg
Vrijwilliger Ilse Piest zat voor de derde keer in de bouwploeg. “Het is hard werken, maar de meeste dingen verliepen goed. Het is een hele fijne groep, we hebben goed samengewerkt. Ik ben naar de kunstmarkt geweest en naar de Avond van de Filmmuziek. Dat vond ik heel mooi gedaan. Het is heel fijn om onderdeel te kunnen zijn van Kopje Cultuur, het geeft me veel voldoening.”

Meest veelzijdige Kopje
“We hadden alle omstandigheden mee, en een heel goed programma. Het is heel goed gegaan allemaal. Nul incidenten, dat is bijzonder als je meer dan twintigduizend bezoekers hebt. Beste Kopje Cultuur, dat weet ik niet. Ik wil de artiesten die eerder hebben opgetreden niet tekortdoen. Het was zeker het meest veelzijdige Kopje Cultuur en heel goed georganiseerd”, stelt Han Evers. Ook de kunstmarkt, met zo’n zestig deelnemers’, was volgens hem bijzonder, met een kwalitatief hoog niveau.
En niet te vergeten de spectaculaire opening: De Avond van de Filmmuziek, met zo’n vijftienhonderd mensen. “Als het helemaal droog was geweest, dan was de Markt in Steenwijk te klein geweest.”

Foto: Klaas Brinkman