Kornelis Kopje Cultuur beleeft vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september de twintigste editie. Het bestuur en de programmeurs koersen daar met alle kracht op. Corona kan natuurlijk roet in het eten gooien, maar de vooruitzichten worden door de groeiende vaccinaties beter en beter. De voorbereidingen zijn erop gericht om een uniek jubileumprogramma samen te stellen met de Kopje Cultuur kenmerkende festivalsfeer. Natuurlijk in Stadspark Rams Woerthe en de sfeervolle monumenten en kerken en op de pleinen in de vesting. Er zijn ook nieuwe spectaculaire speellocaties in beeld die het karakter en de historie van Steenwijk onderstrepen.

Monique de Boer heeft de regie bij de programmering: “Ik merk dat zowel de professionele acts als de amateurgroepen heel gretig zijn om het 2e weekend van september in Steenwijk op te treden. Dat zijn ze altijd al, maar door de coronapauze lijkt nu iedereen extra naar Kopje Cultuur uit te kijken. In de hoop dat het dan echt weer kan! Als de reisbeperkingen weg zijn hebben we artiesten van Finland tot Canada op Kopje.” Voor de programmering van het jubileum is bezoekers gevraagd welke acts uit de afgelopen jaren ze graag nog eens terug willen zien. De hoogst scorende vijf lijken op dit moment allemaal gecontracteerd te kunnen worden.

Kornelis Kopje Cultuur werkt opnieuw aan een bijzonder theaterproject. Eerder werden de eerste bewoners van Villa Rams Woerthe gepresenteerd en ook een serie illustere Steenwijkers uit het rijke verleden: Lammegien de Klokkenluudster, Van den Kornput etc. Nu wordt de historie van De Voorzienigheid in Steenwijkerwold in beeld gebracht met o.a. een prominente rol voor grondlegger Pastoor Muiteman.

Er is nog enige terughoudendheid bij een aantal koren, korpsen, bands om deel te nemen. Ze hebben soms lange tijd niet kunnen repeteren en mogelijk ook de komende maanden nog niet. Dat zou consequenties voor de bezetting en de kwaliteit kunnen hebben. Er is nog aanmelding mogelijk via kopjecultuur@hotmail.com

Kopje Cultuur werkt aan een steeds breder programma om voor alle Steenwijkerlanders een aantrekkelijk weekend te realiseren.  Daarvoor worden allerlei samenwerkingsverbanden gesloten. Nieuwe samenwerking is er met de J.C. Bloemstichting, die een programma samen zal stellen waarin de gedichten van Bloem (die lang in Kalenberg woonde en in Paasloo begraven ligt), de organisatie van de jaarlijkse Boekenmarkt, de Schrieversronte, met wie een battle tussen hun Stellingwerfs en het Steenwieks georganiseerd wordt etc. etc.

Een festival als Kopje Cultuur brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee voor acts, techniek, verlichting, podia etc. Voorzitter Luc Greven zegt daarover: “Gelukkig kunnen we rekenen op een groot aantal trouwe sponsors en donateurs. Ook de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel, het Prins Bernhard Fonds en VSB-fonds helpen mee. Toch is het elk jaar weer spannend om de begroting sluitend te krijgen. Onze sponsors lijden soms ook aan de economische gevolgen van corona. We hopen op ondersteuning om Kopje Cultuur nog vele jaren tot een feest voor de hele regio te kunnen maken.”

Print Friendly, PDF & Email