Steenwijkerland moet het in september zonder Kornelis Kopje Cultuur doen dit jaar. De afgelopen maanden is met de wisselende Corona-condities voor de organisatie van evenementen herhaaldelijk geprobeerd een formule voor Kornelis Kopje Cultuur te vinden met veilige condities voor de artiesten en bezoekers.

Bestuursvoorzitter Luc Greven zegt daarover: “Zoals de regels nu gelden voor evenementen kun je geen festival als Kopje Cultuur organiseren. We besloten al eerder om alle activiteiten binnen in kerken en monumenten vanwege de risico’s te schrappen, maar ook voor buitenactiviteiten zijn de eisen nog te strikt om de grote aantallen bezoekers bij Kopje veilig en sfeervol te laten genieten van de optredens.”

Zonder voorinschrijving en gezondheidsverificatie vooraf zijn bij evenementen 250 bezoekers toegestaan. Kopje Cultuur trekt in een normale programmering 15 tot 25.000 bezoekers. Dat maakt het probleem wel helder. Ook andere eisen voor een vergunning drukken te zwaar op de middelen van de organisatie.

Greven: “Alle begrip voor de eisen die nu aan evenementen gesteld worden, maar een veilig en tegelijk sfeervol en volwaardig festival is dan niet haalbaar. Ook de kosten voor afzettingen, beveiliging, sanitaire voorzieningen etc. lopen te zeer op bij de eisen die nu gelden. De risico’s zijn voor een vrijwilligersorganisatie als die van Kornelis Kopje Cultuur niet te dragen. ”De afgelasting is extra spijtig omdat dit jaar de 20e editie op het programma stond.

Volgend jaar zal in september nu extra uitgepakt worden. Dan viert Kornelis Kopje Cultuur alsnog het 20-jarig jubileum. Daar stonden al prachtige projecten voor op stapel. Die zijn in zijn in hun geheel doorgeschoven naar 10, 11 en 12 september 2021. Tot Dan!

Dit jaar zal De Meenthe nog wel een Steenwijkerlandse Uitmarkt organiseren met diverse culturele activiteiten.

Print Friendly, PDF & Email