Rob Bats, Burgemeester Steenwijkerland. De Gemeente Steenwijkerland ondersteund De Stichting zowel financieel als ook in middelen.

Waarom is cultuur zo belangrijk?
Korte vraag maar heel complex. Het is de pijler van onze identiteit, cultuur verbindt onze gemeente, mensen en leefgebieden. Er is ook een economisch belang, zowel horeca, musea en evenementen en festivals. En cultuur is ook gewoon leuk. Iedereen vindt het leuk om naar een dansvoorstelling te gaan of theater en naar kunst te kijken. Het is gezellig.

En waarom is Kopje Cultuur zo belangrijk voor Steenwijk en omgeving?
Voor onze gemeente is het belangrijk omdat het gaat om cultuurparticipatie, het zet ook onze gemeente op de kaart naast de drie pijlers die ik hierboven heb geschetst.Maakt het onze gemeente, en dan heb ik het niet alleen over Steenwijk maar heel Steenwijkerland ook vanwege zijn rijke historie en cultuur, heel bijzonder. Als je bijvoorbeeld op het terras zit in Steenwijk en je kijkt eens goed rond en ziet die prachtige gevels en je loopt door en om de stad heen zie dat dit een oude vestingstad is. Ook dat is cultuur. Daar mogen we trots op zijn. En met kopje cultuur maken we natuurlijk ook weer gebruik van deze monumenten zoals de grote kerk met de Steenwijkertoren, Rams Woerthe en stadsmuseum.

Wat betekent cultuur voor u?
Eigenlijk heel veel, cultuur is voor mij muziek en kunst en dat is niet alleen Steenwijkerland. We hebben veel gereisd en overal geweest, dus ziet u bij mij thuis ook terug. Of dat nou uit Parijs of uit Australië komt of uit Haren of Terschelling waar ik burgemeester ben geweest, het houd mij bezig en heeft een speciaal plekje in huis. Hier op mijn werk moet met wel eens lachen, ik houd van U2 en Simple Minds, wat ook cultuur is, maar luister hier graag naar klassieke muziek. Daar vind ik ook mijn ontspanning in, cultuur is ontspanning.

Wat maakt dit festival nou zo leuk?
De diversiteit, en de verbinding naar Steenwijk, of je nou in Rams Woerthe loopt waar een leuke voorstelling is of in de kerk met een prachtige expositie, het is de verbinding van kunst en cultuur met je eigen gemeente. Dat maakt het heel bijzonder. Ook knap dat men na bijna 20 jaar ieder jaar weer met een mooi programma tot stand komt.

Wat heeft specifiek uw interesse?
Tja dat is moeilijk je wilt niets uitsluiten. “Gaat u zelf ook naar Kopje Cultuur?” Ja we gaan zeker, meestal samen met vrienden, bijvoorbeeld zang en dans vinden we heel leuk maar ook de experimentele toneel, dat kan heel klein zijn dat vind ik boeiend. Een statische expositie is ook heel mooi maar die kan je op een ander moment eventueel ook bekijken. Maar eigenlijk alles samen, de afwisseling, is natuurlijk wat het zo leuk maakt.

U was waarnemend burgemeester op Terschelling. Oerol is een welbekend festival met veel allure dus u heeft vergelijkingsmateriaal. Wat kan Kopje Cultuur leren van deze organisatie? Of is het goed zoals het is?
Ingewikkeld, maar natuurlijk kan je het vergelijken. De verbinding en de kracht van de omgeving. Wat Kopje misschien kan leren is Oerol is natuurlijk de verbinding naar de zee en het wad. Misschien de verbinding naar de natuur, want die is natuurlijk essentieel, kijk naar de Weerribben Wieden. Als je hebt over ruisend riet en kabbelend water. Dat zou een onderdeel kunnen zijn. Maar we zijn ook eigenwijze Steenwiekers en doen het gewoon op onze eigen manier, en hoef je het ook niet te vergelijken.

Waarom moeten de mensen naar Kopje Cultuur komen? 
Volgens doet men dat al, Je kan Oerol en onze gemeente ook niet vergelijken, daar doet men het vooral commercieel en moet men een kaartje kopen, hier is het festival gratis en toegankelijker. Giethoorn bijvoorbeeld staat op zichzelf net als Terschelling, dat heeft een enorme aantrekkingskracht. Hier in Steenwijk is dat anders, het moment is goed in september, er is een mooi aanbod qua programma, en we zetten ons neer als culturele hoofdstad van de regio, van de kop, dan voorspel ik ook dat het groter wordt en meer bezocht. We hoeven niet altijd de kop boven het maaiveld te houden, maar we mogen wel trots zijn.

Wat maakt het nou zo belangrijk dat er vrijwilligers zijn, die dit festival ondersteunen?
We redden het niet zonder vrijwilligers, en we weten dat het in de culturele sector moeilijk is. Men kan er heel veel energie uithalen, net als ik als ambassadeur er energie uit haal, om zoiets prachtigs als Kopje Cultuur te kunnen verkopen, om mee te nemen naar Den Haag of de provincie om te laten zien dat we dat wel allemaal in huis hebben. Als we niet met vrijwilligers werken wordt het elitair, en nu is het voor iedereen toegankelijk omdat het een gratis evenement is. En kan het blijven bestaan.

Vind u dat Kopje Cultuur moet blijven bestaan?
Rare vraag. Natuurlijk om heel veel redenen. Het mooi, leuk en mensen genieten ervan. Ik liep vorig jaar met mijn Duitse collega door het park en we gingen even kijken maar uiteindelijk zijn we er de hele avond geweest. En hij was ook zeer onder de indruk. Kopje Cultuur is Steenwijk en Steenwijk is Kopje Cultuur.
Het moet een begrip worden en die lat mag hoog liggen.

Zo ja verdient het zich ook terug in de zin van meer publiek voor voorstellingen in theater en muziekoptredens?
Ja het beweegt mensen om op andere momenten ook eens naar een voorstelling te gaan in het theater of naar een expositie. Het klinkt wel stoer dat we kunnen zeggen dat we de kunst en cultuur in Steenwijk hebben, naast het hunebedden centrum, Giethoorn, de natuur Weerribben Wieden. “De Storm over de Beulaeke” staat dit jaar in Giethoorn en vorig jaar op Kopje Cultuur dat is natuurlijk fantastisch, daardoor kan ik ook wat prominenten meenemen om dit te laten zien. Daar zijn we trots op.

Volgend jaar bestaat het 20 jaar, dat gaan we natuurlijk vieren! Heeft u nog suggesties voor de organisatie? En wat moet er volgens u uitspringen?
Ik moet oppassen want ik wil me niet bemoeien met de programmering. Maar wat al eerder zei, probeer de natuur erbij te trekken, als we die verbinding kunnen maken met onze cultuur, neem als voorbeeld “Storm over de Beulaeke”, met 1 of 2 grote namen, kunnen we het groots vieren, maar laten we het vooral bij ons houden en het bij de verdienste van de vrijwilligers laten, het moet behapbaar zijn. Want het moet vooral voor de inwoners blijven en niet voor de culturele elite, voor iedereen.

Sluit de organisatie van dit evenement aan bij de huidige gedachten van het College?
Ja, rond kunst en cultuur, dat kan je zien in het nieuwe collegeprogramma, het belang dat dit college acht als drager voor onze leefbaarheid, economische activiteiten en koploper in kunst en cultuur voor de regio. College wil ook aan de slag met een nieuwe visie op dit gebied en onder andere ook Kopje Cultuur in die visie naar voren te laten komen.

Waar kunnen we u ‘s nachts voor wakker maken?
Crème Brûlée.

Dank u voor het interview.
Graag gedaan, met plezier!