Interview Alberto Boon

  • juni 29, 2018

Wie bent u en wat is uw taak bij Op Kop?
Ik ben Alberto Boon en ben directeur-bestuurder van Stichting Op Kop. Openbare scholen in Steenwijkerland en Zwartewaterland maken deel uit van deze stichting.

Waarom is cultuur zo belangrijk voor kinderen?
Cultuur is een elementair onderdeel van de ontwikkeling van kinderen voor de toekomst. Kinderen kunnen zien wat ze met hun talenten kunnen doen. Ze zien dat niet alleen het creatieve aspect een enorm belangrijk onderdeel is van onze samenleving, maar ook diversiteit. Cultuur draagt enorm bij aan het zichtbaar maken daarvan. Daarnaast is bewezen dat creatieve activiteiten enorm bijdragen aan de ontwikkeling van het brein, hetgeen een niet te missen kans is voor de ontwikkeling van kinderen.

Met Scala, de gemeente Steenwijkerland, de Meenthe, de bibliotheek en musea werken we samen om kinderen in aanraking te laten komen met cultuur en erfgoed. Dat doen we door middel van het cultuurmenu: het aanbieden van voorstellingen, workshops en activiteiten in en met musea. Ik maak deel uit van het platform cultuureducatie en geef mede sturing aan een goede organisatie en een sterk aanbod. Ik denk dat het belangrijk is dat we met Kopje Cultuur ook verbinding maken met het platform en zo breder kijken naar cultuur(educatie). Daar is meer uit te halen denk ik.

En waarom is Kopje Cultuur zo belangrijk voor Steenwijk en omgeving?
Het is een positief uithangbord en dat gaat verder dan Steenwijk. Ik zou overigens ook wel eens andersom willen kijken. Kunnen we ook activiteiten naar kleinere kernen of wijken brengen? Of juist mensen in hun eigen wijk, kern of dorp uitdagen om het eigen talent daar te presenteren? Los van deze gedachte zou ik als ambassadeur alle ouders en kinderen voor het Kopje Cultuur-weekend willen uitnodigen om te komen kijken en een prachtig portie cultuur op te snuiven.

Wat betekent cultuur voor u persoonlijk?
Ik ga graag naar het theater, ik woon in Meppel en dat heeft net als Steenwijk een mooi theater met een aantrekkelijk programma. Wij, mijn vrouw en ik, zoeken altijd variatie in voorstellingen die we leuk vinden. Cabaret, muziek en musical, maar we proberen ook altijd een paar voorstellingen uit die we niet kennen. We laten ons verrassen. Ik zie cultuur dan vooral als een vorm van ontspanning.
Ik maak mij wel zorgen over de financiële bereikbaarheid, om naar het theater te kunnen of bijvoorbeeld kinderen te kunnen laten deelnemen aan een gevarieerd aanbod van (educatieve) kunstzinnige activiteiten. Naast muziek, dans en andere creatieve uitingen geldt dat overigens ook voor de sport. Je moet (ook als ouders) soms nogal wat meebrengen om deel te kunnen nemen. Kopje Cultuur is daarentegen laagdrempelig, want het is een gratis festival. Het is voor iedereen toegankelijk en dat is natuurlijk fantastisch.

Wat maakt dit festival nou zo leuk?
De diversiteit, ontmoeten en verbinden. Of het nou muziek is, koren, of theater, daar zit wel de kwaliteit van het festival. Het blijft natuurlijk een enorme uitdaging om iedere keer weer een goed programma neer te zetten en daarin zijn sponsoren van groot belang.

Wat heeft specifiek uw interesse en waar gaat u zeker naar toe?
Tja, er is voor elk wat wils en daar ligt voor mij ook wel de uitdaging. Ik laat mij verrassen. Het is mooi dat we regionale acts ondersteunen, maar ook de acts die van buitenaf komen maken de variatie leuk. Knap dat het bestuur iedere keer weer die zoektocht maakt om het leuk en interessant te houden.

Wordt het op school ook verteld dat Kopje Cultuur bestaat en wordt er bijvoorbeeld een opdracht van gemaakt?
Ik werk hier nog relatief kort, maar ik probeer zeker de programmering onder de aandacht te brengen.

Kan Kopje Cultuur meer doen qua activiteit om het meer onder de aandacht te brengen op school, bijvoorbeeld in de aanloop naar het weekend?
Kopje Cultuur kan via het platform cultuureducatie bijvoorbeeld een nieuwsbrief/uitnodiging sturen. De scholen kunnen kinderen (en hun ouders) stimuleren om te gaan snuffelen en eventueel mee te doen. Voor kinderen is het leuk om te zien wat leeftijdgenoten kunnen en dat kan inspireren om eigen talent te ontwikkelen.

Volgend jaar bestaat het 20 jaar. Hoe zullen we het groots gaan vieren en wat moet er volgens u uitspringen?
Ja, lastig. Je hebt natuurlijk ook met budget te maken. De kunst is om de bezoekers te verrassen met een voorstelling of activiteit die uniek is. En ja, dan kun je  als festival natuurlijk echt uitpakken. Niet zo zeer in volume, maar in iets spectaculairs. Net een beetje extra. Een kunstroute in de natuur, een muziekspektakel, een grootse theateract misschien wel gekenmerkt door haar eenvoud. Het zijn maar voorbeelden, ik laat me graag verrassen.

Sluit de organisatie van dit evenement aan bij de huidige gedachten van Op Kop?
Nou ja, zoals ik al zei: het cultuurmenu dat wordt aangeboden aan scholen sluit natuurlijk heel mooi aan, alleen is dat niet echt zichtbaar naar buiten. Die verbinding mag wel wat duidelijker worden. De jonge, kritische volwassene van de toekomst wil geconfronteerd worden met kunst- en cultuuruitingen. Ze willen zien wat ze kunnen doen met hun eigen talent en ontwikkeling. Daar draagt het Kopje Cultuur-festival aan bij en daar zit ook een verbinding met het onderwijs.

Waar kunnen we u ‘s nachts voor wakker maken?
Als een kind vol trots zichzelf laat zien, een presentatie geeft, ook op gebied van sport of muziek of cultuur. Als kinderen iets laten zien wat ze uniek maakt, ja, daar kun je mij voor wakker maken. Maar ook voor een goede voorstelling die mij triggert, waar ik nog lang van na kan genieten.

Dank u wel voor dit interview.
Graag gedaan en succes!