Wout van Doornik

  • juli 05, 2018

Ambachtelijk porselein
Wat u hier ziet is porselein. Met de hand gedraaid op mijn pottenbakkerswiel en vervolgens gedecoreerd met gepigmenteerd porseleinslib. Porselein wordt niet, zoals gewone klei, gevonden maar samengesteld uit, lange tijd alleen bij de Chinezen bekende, grondstoffen.
Werken met porselein is ongelofelijk moeilijk. Het materiaal is weerbarstig, het laat zich moeilijk bewerken, het neigt tot vervormen en scheuren. Maar het resultaat is ernaar: Anders dan gewone klei is porselein hagelwit, hard als glas en, indien dun genoeg, doorschijnend. Het materiaal is zó glad en waterdicht dat het eigenlijk niet eens geglazuurd hoeft te worden.

Ik hou van simpele vormen: cilinders, kegels e.d..
Zo bestaan mijn theepotten bij voorbeeld uit twee op elkaar gemonteerde kegels. Bij het decoreren laat ik mij inspireren door decoratiestijlen uit de eerste helft van de vorige eeuw: De Stijl, Bauhaus, Art Deco.

www.pottenbakkerij-ossenzijl.nl